Jongeren Ottersum enthousiast in gesprek tijdens #burgersessie

08 december 2020

De Ottersumse jongeren wonen graag in Ottersum. En velen van hen willen er ook de rest van hun leven blijven. Maar, wat maakt Ottersum zo aantrekkelijk voor de jongeren? Tijdens een burgersessie, georganiseerd door DAG Ottersum en project Lob van Gennep, spraken jongeren er open over. Over de grote saamhorigheid in het dorp, het sterke verenigingsleven en de kansen die er zijn om deze prachtige plek aan de Niers nog mooier te maken.

Nadat iedereen op maandagavond 7 december de ham- of vegaburger had opgehaald Bij Koos in Ottersum, ging de #burgersessie van start. Aan de hand van vier stellingen stelden de jongeren zich voor en gaven ze aan wat in hun ogen al goed is en wat nog verbeterd kan worden. Dat de dijkversterking Lob van Gennep kansen biedt voor het dorp werd zeker beaamd: “Als je toch bezig bent, pak dan meteen een aantal locaties goed aan.” Jongeren praten in hun vriendengroep zelden over hoogwaterveiligheid, maar als het thema op tafel ligt, zijn er volop ideeën.

Brede blik met humor
De deelnemers aan de sessie zijn erg actief in Ottersum: van bestuurslid van de harmonie, tot lid van een sportvereniging of betrokken bij carnaval of politiek. Dat maakt dat er breed wordt nagedacht over de toekomst van Ottersum. En er is humor en gezonde rivaliteit: als de dijk hoger wordt, dan zie je de buren (Gennep) niet meer. Ook wordt hardop de vraag gesteld: “Zijn de sportprestaties bij Achates wat minder vanwege de ligging aan de Niers of is het toch de kwaliteit van het voetbal zelf?”

Natuur en recreatie
Ottersum is heel rijk aan mooie natuur. Denk aan het Reichswald en het Niersdal. En als de jongeren de natuur in gaan, zijn wandelpaden in het gebied, een mooie plek om te zitten of picknicken erg belangrijk. Ook wordt een strandje aan de Niers in Ottersum geopperd. “Een plek voor jongeren, maar ook zeker voor ouderen. Voor de saamhorigheid.” En er zijn volop kansen voor toerisme: de Nijmeegse 4daagse loopt al via Ottersum, maak daar nog meer gebruik van.

Wonen en woonomgeving
Ottersum is een aantrekkelijke plek voor jongeren. Onder meer door de gunstige ligging tussen Gelderland, Brabant, Limburg en Duitsland. Maar ook door de rustige omgeving en de hechte band tussen de inwoners. De deelnemers blijven dan ook graag dicht bij familie en vrienden wonen. Al zijn de huizenprijzen en de beperkte mogelijkheden voor werkgelegenheid redenen om mogelijk te vertrekken. De woonomgeving zien zij verbeteren door bijvoorbeeld meer wandelpaden, zoals een wandelroute met bruggetje door het Niersdal richting Gennep, een route naar het Genneperhuis, maar ook ideeën als een openluchttheater op de plek waar nu de voormalige betonfabriek ligt werden geopperd.

Sport en ontspanning
De jeugd heeft volop sportmogelijkheden in Ottersum. Ook al missen de jongeren een aantal sporten zoals paddel, hockey en badminton: “Bij het eerder genoemde Niersstrandje zou je in de toekomst een Fierljep toernooi kunnen houden.” Dat betekent wel dat de voetbalvelden verplaatst dienen te worden. De jongeren zien dat wel zitten. “Alle sportverenigingen bij elkaar. Dat bespaart kosten voor kantines, beheer en onderhoud. En het versterkt de saamhorigheid van het dorp.” De vrijgekomen plek aan de Niers biedt meer natuur, wandelmogelijkheden (en het Niersstrandje).

Hoe nu verder?
De ideeën kwamen verder tot leven in diverse moodboards. Deze komen binnenkort in de projectruimte Lob van Gennep in Ottersum te staan. De jeugd blijft graag meedenken over de kansen die het project Lob van Gennep voor Ottersum heeft. En is natuurlijk benieuwd wat er met hun ideeën wordt gedaan. Het project neemt de ideeën mee in de uitwerking van de maatregelen om de ruimtelijke kwaliteit in het gebied te versterken.

Jongeren die 7 december niet mee konden doen, maar wel een idee hebben, kunnen dat doorgeven via [email protected].

Overige berichten