Enthousiast op pad tijdens de open dag

06 oktober 2023

Op zaterdag 30 september vond de open dag van project Lob van Gennep plaats. Deze stond in het teken van het (her)ontdekken van het gebied en op ontspannen wijze leren over de maatregelen die in het kader van het project genomen worden. We kijken terug op een geslaagde dag met activiteiten georganiseerd voor en door de omgeving. Er kwamen zo’n 100 mensen op deze zonnige dag af.

Het gebied herontdekken tijdens ommetjes

Samen met geïnteresseerden die zich hadden aangemeld trokken het projectteam en lokale wandelgidsen eropuit. 

  • In Middelaar vertelde Teun Theunissen enthousiast over de Tachtigjarige Oorlog en de rol die het Middelaarshuis en het Genneperhuis met de circumvallatielinie daarin speelden. 
  • In Ottersum werden de deelnemers getrakteerd op een ommetje door het Niersdal. Boswachter Andy Liebrand informeerde de aanwezigen over het bijzondere karakter van de uiterwaarden van de Niers en de vele soorten die er leven. Hij benadrukte de noodzaak om het dal van het riviertje daarom zo ongerept mogelijk te houden.
  • Wandelgids Martien Holthuysen raakte de wandelaars in Milsbeek met zijn verhalen over de rijke cultuurhistorie van het gebied. De voorgenomen maatregelen bieden kansen om het Maasdal landschappelijk en ecologisch nog aantrekkelijker te maken.
  • In Ven-Zelderheide vertelden Harm Vullings en Marcel Schouten onder andere over de ontstaansgeschiedenis van het dorp en liet landschapsarchitect Jasper Nillessen zien hoe de voorlaatste ijstijd het landschap gevormd heeft. Het projectteam lichtte ook de dijkversterkingsmaatregelen ter hoogte van Biesterveld toe en de verbinding van het dorpshart met het Niersdal.

Tijdens ieder ommetje vertelden de projectteamleden over de dijkversterkingsmaatregelen. Ook lichtten zij toe dat we ommetjes gaan realiseren, zoals het struinpad tussen Genneperhuis en Middelaarshuis, het Niersdalpad en een pad rondom het dorpshart van Ven-Zelderheide. Daarmee verbinden we de dorpskernen weer met de uiterwaarden van Maas en Niers.

Programma voor jong en oud

In de tuin van de Pastorie in Milsbeek, de projectlocatie, waren verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo kon je een kijkje nemen in een echte sondeertruck en kon je met een metaaldetector op zoek naar voorwerpen in de grond. Kinderen bouwden hun eigen dijk en deden mee aan een kleurwedstrijd. Het projectteam beantwoordde vragen en voerde fijne gesprekken met geïnteresseerden.

Bekijk hier de video met een sfeerimpressie van de open dag.

Vragen over het project? Kijk op onze website of neem contact met ons op. 

Overige berichten