Verhalen achter de dijk 

Het project Lob van Gennep spreekt regelmatig met inwoners en ondernemers over de dijkversterkingsopgave. Het zijn vaak persoonlijke verhalen waarin mensen hun relatie met het water en de dijkversterkingsplannen bespreken. In de serie ‘Verhalen achter de dijk’ delen we de enkele van deze verhalen.

Ga zorgvuldig om met het bijzondere Niersdal

Het Niersdal is een natuurgebied waarvan er in Nederland niet meer zoveel zijn. De glooiende weide is een broedplaats voor vogels en het leefgebied van onder andere konijnen, amfibieën en talloze insecten. Andy Liebrand (60) is boswachter publiek bij Staatsbosbeheer en betrokken bij de dijkversterkingsplannen van Waterschap Limburg in de Lob van Gennep. “Ik zie kansen om de biodiversiteit in het Niersdal te verbeteren.”

Lees het hele verhaal van Andy hier 

 

 

 

Dat water zó krachtig is, had ik niet voor mogelijk gehouden

Volgens Jan Simons ligt Middelaar in het mooiste gebied van Nederland. Hij is geboren en getogen in Plasmolen en woont sinds 1994 in Middelaar. Hij verhuisde niet lang na het hoogwater van 1993. Als lid van twee omgevingswerkgroepen én voorzitter van de Dorpsraad Middelaar-Plasmolen, volgt Jan de dijkverstekingsplannen rond het dorp op de voet. “Dit is de tijd om na te denken over het nog mooier maken van onze omgeving.”

Lees het hele verhaal van Jan hier 

 

 

''We willen het juiste besluit nemen voor de toekomst van Achates''

Toen Marie-Louise Mans drie jaar geleden voorzitter van de Ottersumse voetbalclub Achates werd, deed ze dat onder één voorwaarde: dat er geen grootse plannen op het programma stonden. Dat pakte anders uit. “Op onze huidige plek kunnen we niet meer groeien. Met het project Lob van Gennep zien we een kans, die we nu samen onderzoeken.”

Lees hier het hele verhaal van Marie-Louise

 

 

''Vijfde generatie kan straks op deze plek aan de slag''

Tegen de Duitse grens aan, in Ven-Zelderheide, staat het familiebedrijf van Harm en Susanne Weijers. De overgrootvader van Harm (52) begon de boerderij in 1890 en opende daar een kleine winkel bij. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een vee- en akkerbouwboerderij met tweehonderd koeien en kalfjes, een supermarkt en een slagerij. Harm is nauw betrokken bij de plannen voor dijkversterking rond Ven-Zelderheide.

Lees hier het hele verhaal van Harm